tiistai 26. kesäkuuta 2012

Ideakilpailu

Heippa kaikille!

Huomasittehan uusimmassa Nukkekotiyhdistyksen lehdessä Rintamamiestaloa koskevan ideakilpailun? Nyt olisi tarkoitus kaikkien jäsenten kesken koota ideoita talon tyyliä, väritystä, sisustusta ja koko tarinaa koskien. Miltä sinä haluaisit talon näyttävän? Kuka tai ketkä talossa asuvat? Miten se on sisustettu? Keiden suomalaisten miniatyristien taidonnäytteitä haluaisit talossa ehdottomasti nähdä?

Vastauksia voi jättää tänne blogiin tai Lotelle sähköpostiin (osoite lehdessä) vielä tämän viikon ajan, kesäkuun loppuun asti. Kaikki innolla ideoimaan!

Edit: kilpailuaikaa on jatkettu elokuun loppuun asti.

9 kommenttia:

 1. Eikös tämä ole nyt ihan selvästi sellainen talo, joka on aika lailla rempattavassa kunnossa, eli eli luotaisiin interiööri, joka ei ole niin "siloteltu". Eli vanhaa ja kulunutta saisi näkyä ja sitten osa olisi jo tehty, eli homma olisi "vaiheessa". Talo on jäänyt aikuisille lapsille, jotka ovat päättäneet kunnostaa sen kahden perheen vapaa-ajan asunnoksi, kun vanha emäntä siirtyi vanhainkotiin. Voivat sitten perheineen vuorotella, jos haluavat rauhassa olla. Emännälle tehdään oma pikkuhuone sinne myös, eli hän pääsee sitten nauttimaan vanhasta kodistaan, kun lapset perheineen ovat paikalla ja voivat häntä auttaa. Hän on virkeä vielä, harmillinen lonkkavaiva aiheutti sen, että piti muuttaa asumispalvelutaloon, jossa viihtyykin hyvin. Emäntä on ollut taitava käsistään, ryijykin on vielä seinällä. Hän on myös ollut ahkera kutoja, rukkikin on tallella. Ja ikkunoilla on Emännäm hellimät pelarguuniat. Heteka löytyy yläkerran / vintin (jos on vintti) kesähuoneesta (onko talossa yläkerta?), jossa lastenlapset tapasivat leikkiä. Siinä on Emännän isoäidin neliöistä virkattu peite ja pitsilakanat. Niin, ja lattioilla on itse kudotut kauniit räsymatot. Näitä emännän tekemiä aarteita hänen lapsensa, niin tytär kuin poikakin perheineen arvostavat kovasti. Keittiön vanhat 40-50-luvun kaapit on päätetty pelastaa, koska ne on Ukkivainaan tekemät, täyspuiset hienot kaapit. Kaapeista löyyi vanha klassikko, Pekka astiasto... Vesijohdot pitää uusia ja WC kopperoon varmaan laitetaan sellaisen levyn tilalle laatoitus ja itlaan mahtuu suihku. Lattialta löytyi vanhan korkkimaton alta kaunis ns vuorilauta (raakalauta), joka päätettiin hiota ja lakata vaaleaksi. Vankassa talossa on Ukin tekemänä terve runko, joten homeilta ja kosteusvaurioilta on säästytty, koska tuohon aikaan tehtiin ilmastoinnit sokkeliin kunnolla. Sauna on uusittava, hiukan on jo kulahtanut sekin (mahtuuko tähän saunaa, vai tuleeko se pihapiiriin halkovaraston kylkeen?).

  VastaaPoista
 2. Eijan idea on mielestäni mukava! Talon alkuperäisestä varustuksesta tulee mieleen
  -sormipaneeli eteisen seinissä,
  -jos talo on ollut maaseudulla, siellä on myös keittiössä puuhella, jonka yhteydessä leivinuuni ja uunin päällä leipälapio; halkokaappi keittiökaappien yheydessä
  -ryijy, täkänä, gobeliini ja/tai ristipistotaulu seinällä,
  -(pyöreä tai suorakulmainen) kipsitaulu, joissa on joku linna tai eläin,
  -heteka, sen päälle kangaspuissa kudottu hetekanpeitto ja päälle sohvatyynyjä,
  -pönttöuuni(t),
  -räsymatot,
  -kaksi- tai kolmehyllyinen kirjahylly, jossa on toisessa päässä umpiovinen kaappi ja lasiset liukuovet,
  -pirtinpöytä ja penkit

  Ajattelisin, että sauna ei sijaitse tässä rakennuksessa vaan siellä halkovajan kyljessä. Vessan voisi kyllä rakentaa yläkertaan menevien portaiden alle, sen verran voidaan taloa muuttaa sodanjälkeisestä alkuperäisasustaan.

  VastaaPoista
 3. Anu Helsingistä kirjoitti meiliini tämän kilpailuvastauksen. Laitan senkin tänne esille kaikkien luettavaksi. Sukunimen poistin, koska en ole varma, haluaako hän julkisesti "olla esillä" ;)

  Hei Lotte!

  Olisin kiinnostunut tilaaman itselleni rintamamiestalopaketin. Onkohan muita halukkaita tullut tarpeeksi, tai jo ylikin? Harmittaa, että olen tällainen myöhäisherännäinen. Ajattelin pitkään, ettei aika (eikä tila) riitä, mutta nyt on ruvennut tämä projekti himottamaan. Asumme itse rintamamiestalossa (rak.v.-52) ja olisi kiva tehdä talo vastaamaan omaamme. Paitsi ihanammalla sisustuksella ja vähemmällä sotkulla . Meille on tulossa ensi kesänä uusi maalipinta ja miehen kanssa on vähän erimielisyyttä uudesta väristä. Pikkutaloon saisin ainakin haluamani sävyn (ja mieskin näkisi, että se on ihana ).

  Yhdistyksen talossa olisi kiva nähdä sulassa sovussa mennyttä ja nykypäivää. Ja suomalaista designia. Mielestäni puhtaasti 50-lukulainen sisustus voi olla vähän kolkko/askeettinen. Toivottavasti taloon tulee taidonnäytteitä sinulta ja Marialta (nukkekoti Väinölä) ja muiltakin, joiden nimiä blogeissanne vilisee. Olette kaikki ihan mielettömiä! Ei voi kuin ihailla.

  Kesäisin terveisin,
  Anu

  VastaaPoista
 4. Talo saisi minun puolestani olla vähän rupsahtanutkin, ei tyylipuhdas 50-lukulainen, vaan sekoitus nykyaikaa ja mennyttä. Talossa voisi asua henkisistä asioista kiinnostuneiden nuorten aikuisten "hippikommuuni". Porukka, jolla on melkein enemmän intoa kuin taitoa hoitaa ja laittaa taloa. Pieni vesivauriokaan ei olisi pahitteeksi. ;) Miniatyyrejä haluaisin taloon ainakin Maria Malmströmiltä, Mirka Saloselta ja monilta muilta!

  VastaaPoista
 5. Talo voisi olla vaikka leskimummelin koti, jossa yläkerta on vain kesäkäytössä.

  VastaaPoista
 6. Talon rakensi 50-luvulla nuori vaimo miehensä kanssa. Talo näki lasten syntymän ja maailmalle muuton. Kunnes eräänä yönä mies nukkui ikiuneen. Leskinainen jatkoi elämäänsä vanhojen tavaroidensa ja muistojensa keskellä. Ja hän elää yhä talossaan virkeänä, pian hänellä on 90-vuotissyntymäpäivät.

  VastaaPoista
 7. olen samoilla linjoilla Pirkon kanssa. Talossa on puuhella, seinissä pinkopahvia, kammarissa kakluuni (ruskea) ja narisevat puuportaat vintille, jossa kesähuone toisessa päädyssä ja vinntitila toisessa. Keittiön kaapit tietysti sitä vanhaa vihreää, kauniit räsymatot joka huoneessa ja kammarissa kiikkustuoli.

  VastaaPoista
 8. Mitä jos pitäisimme talon valmistumisen tähtäimessä vuotta 2017, kun Suomi täyttää 100 vuotta? Itsenäisyyden muistaminen sopisi minusta ajatukseltaan rintamamiestaloon. Ja oli sisustus sitten tyylipuhtaasti 50-luvulta tai ei, voisiko sisustuksen väriskaala olla, ainakin sopivilta osin, sinivalkoinen?
  Ehtona minusta myös, että talon sisustus (kalusteet, tekstiilit jne) valmistetaan Suomessa, käsityönä. Ei mitään ulkomaista massatuotantoa, edes osissa.

  VastaaPoista
 9. No moikka! Meinaan tehdä omaan talooni kaksi ruskeaa kaakeliuunia, suora hyllyllä ja kaareva nurkkaan ja vessakalusteet. Semmoiset tai jotain niistä voin sitten antaa jos halutaan myös yhteiseen. Taru

  VastaaPoista